HypnoBirthing?

HypnoBirthing® is een natuurlijke benadering van de geboorte. Het streeft naar een veilige, comfortabele en vooral makkelijkere manier van bevallen. In de lessen leer je technieken van diepe ontspanning, visualisatie en zelfhypnose. Het programma bevordert een kalme, rustige en natuurlijke zwangerschap, geboorte en binding met je kindje.


Hypnose?

Alle hypnose is zelfhypnose. Je bent dan niet bewusteloos en je zal ook geen rare opdrachten als een zombie uitvoeren. Je bent juist enorm bewust en alert, terwijl je lichamelijk diep ontspannen bent. Je bent dus gewoon ‘bij’ en je gaat zover als je zelf wilt. Vandaar de term zelfhypnose. Je zult alleen angsten loslaten en lekker (dag)dromen over je bevalling, hoe fijn is dat?


Wat onderscheidt HypnoBirthing?

In tegenstelling tot andere bevallingsmethoden die je leren met pijn om te gaan, gaat HypnoBirthing uit van de gedachte dat de bevalling niet per se pijnlijk hoeft te zijn als je goed voorbereid en ontspannen bent. Pijn wordt namelijk veroorzaakt door angst, maar als je angst loslaat en natuurlijke pijnstillende endorfines stimuleert dan is je pijnbeleving beduidend minder. Je bent dan ook meer in staat om negatieve verwachtingen van de bevalling te vervangen met positieve verwachtingen van een comfortabele geboorte. In plaats van vermoeiende, oppervlakkige ademhalings- en afleidingstechnieken van typische bevallingsprogramma’s, leer je een diepe buikademhaling waarbij je je ontspant en ruimte geeft aan de spieren van je lichaam zodat je in harmonie met je lichaam en baby werkt. Ook zijn (geboorte)partners alle lessen welkom. Sterker nog, zij maken net zo goed deel uit van het zwangerschaps- en geboorteproces.


Geboortepartners vormen een integraal onderdeel van de geboorte. Je geboortepartner is degene die bij de geboorte aanwezig zal zijn. Dit kan dus je partner zijn, maar ook je vriendin, moeder, doula of zus. Wat jij wil, het is jullie geboorte.

Je geboortepartner leert om jou makkelijk in een diepe ontspanning te brengen en er weer uit te halen. Partners ontvangen tijdens de lessen wetenschappelijke uitleg over het belang van onstpanning tijdens de geboorte. Je geboortepartner leert speciale massagetechnieken, waarmee gemakkelijk endorfines in jouw lichaam vrijkomen. Partners leren met kennis en vertrouwen zorgverleners te woord te staan: wanneer stel je vragen, wat kan je vragen en wanneer moet je het aan hen overlaten.

Er zijn soms aanstaande ouders die twijfelen of ze zich hierin kunnen vinden. De ervaring leert dat twijfelaars al na de eerste les ‘om’ zijn. HypnoBirthing is immers vooral een erg praktische cursus waarbij niet alleen inzicht wordt verkregen in het geboorteproces, maar ook veel handvatten worden gegeven over hoe je partner je het beste kan ondersteunen en er vervolgens echt samen voor te gaan. Partners ervaren het juist als erg prettig dat ze écht deelnemen aan het geboorteproces.

Partner?


Wanneer starten?

Je kunt beginnen tussen de 16 en 32 weken zwangerschap.